Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Τα 200 χρόνια από την ίδρυση της μυστικής οργάνωσης και ο τρόπος της λειτουργίας των ιδεών στη διαμόρφωση της πολιτικής πράξης

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Οι τύχες των αρχαίων ελληνικών λέξεων στο νεότερο κόσμο:
Λεξιλόγιο και διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας[*]

Ευάγγελος Β. Πετρούνιας,
καθηγητής ελληνικής και αντιπαραθετικής γλωσσολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

* 1. Πολιτισμικές βάσεις
* 2. Αρχαίες λέξεις στα νέα ελληνικά.
* 3. Αρχαίες λέξεις στις άλλες γλώσσες
* 4. Νεότερες δημιουργίες με βάση τα αρχαία ελληνικά.
* 5. Απο τις ευρωπαϊκές γλώσσες στα νέα ελληνικά.
* 6. Διαφορές στη σημασία και στην προφορά των αρχαίων λέξεων.
* Bιβλιογραφία

  1. Πολιτισμικές βάσεις

Στη διαχρονική πορεία της ελληνικής γλώσσας μπορούν να διαπιστωθούν δύο παράλληλα ρεύματα: το ένα είναι τα διεθνή ελληνικά, το άλλο είναι τα νέα ελληνικά. Tο πρώτο αναφέρεται στον τεράστιο αριθμό φιλοσοφικών, επιστημονικών και άλλων όρων που υπάρχουν στις νεότερες γλώσσες και στηρίζονται σε αρχαία ελληνικά λεξ(ιλογ)ικά στοιχεία. Tο άλλο είναι μιά ολοκληρωμένη γλώσσα, που όμως περιορίζεται γεωγραφικά και αριθμητικά στην Eλλάδα, την Kύπρο και στις ελληνικές παροικίες του εξωτερικού. Tα δύο ρεύματα σήμερα συναντιούνται, καθώς οι εκατοντάδες χιλιάδες λέξεις των «διεθνών ελληνικών» έρχονται στα νέα ελληνικά.



Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

«Kάγκουρας», «μπαχαλάκιας», «μπουζουκλερί»: τα λήμματα του νέου λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών

http://dytikosanemos.blogspot.gr/2014/11/k.html#more

Γιατί το τυπωμένο χαρτί υπερέχει από κάθε είδους οθόνη

Είναι μύθος η ιδέα ότι στα γραφεία του μέλλοντος δεν θα υπάρχει ίχνος χαρτιού, λένε επιστήμονες. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες κατανοούμε και αφομοιώνουμε καλύτερα τα κείμενα που είναι τυπωμένα σε χαρτί. 
Το μέσο που χρησιμοποιούμε για να διαβάσουμε επηρεάζει τον τρόπο ανάγνωσης, συνεπώς το τυπωμένο χαρτί υπερέχει από κάθε είδους οθόνη, όσον αφορά τον βαθμό που κατανοούμε και αφομοιώνουμε κείμενα, αλλά και τον χρόνο που τα θυμόμαστε. Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει αρκετοί επιστήμονες με τις μελέτες τους, οι οποίες έχουν ξεκινήσει εδώ και σχεδόν μία 20ετία για να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχει ποιοτική διαφορά στο πώς προσλαμβάνουμε ένα κείμενο σε έντυπη μορφή και πώς σε ψηφιακή, την οποία θα διαβάσουμε σε ένα PC, ένα e-reader, μια ταμπλέτα ή ένα smartphone.

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

26 Ιουνίου:Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών  

Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά: Πάνω από 350 νέες επικίνδυνες ουσίες στο μικροσκόπιο των ειδικών


Όλο και πιο πολύπλοκο, γίνεται το ζήτημα των ναρκωτικών στην Ευρώπη, καθώς εμφανίζονται νέες προκλήσεις που εγείρουν ανησυχίες για τη δημόσια υγεία. 

Σε αυτή τη διαπίστωση καταλήγει η ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά 2014 που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα από τον Οργανισμό της ΕΕ για τα ναρκωτικά (EMCDDA), στη Λισαβόνα. Παρότι στην έκθεση καταγράφονται ορισμένες θετικές ενδείξεις όσον αφορά τις «γνωστές» ουσίες, στο μεγαλύτερο μέρος της διαπιστώνει νέες απειλές που προέρχονται από τις συνθετικές ουσίες, περιλαμβανομένων των διεγερτικών ουσιών, των νέων ψυχοδραστικών ουσιών και των φαρμακευτικών προϊόντων, που αποκτούν όλο και πιο σημαντική θέση σε μια ευρωπαϊκή αγορά ναρκωτικών, η οποία συνεχώς μεταβάλλεται.

Η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ, δήλωσε φανερά ανήσυχη: «Είμαι ιδιαίτερα θορυβημένη από το γεγονός ότι τα ναρκωτικά που καταναλώνονται σήμερα στην Ευρώπη ενδέχεται να είναι ακόμη πιο επιβλαβή για την υγεία των χρηστών σε σχέση με το παρελθόν. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η "έκσταση" και η κάνναβη που πωλούνται στους δρόμους γίνονται ισχυρότερες. Φέτος, το σύστημα έχει ήδη καταγράψει τέσσερις νέες ουσίες που συνδέονται με περιστατικά οξείας τοξίκωσης και θανάτους στα κράτη μέλη». Η επίτροπος πρόσθεσε ότι οι διωκτικές Αρχές στην Ευρώπη έρχονται όλο και πιο συχνά αντιμέτωπες με μικρά πακέτα φαινομενικά ακίνδυνων ουσιών σε μορφή σκόνης που μεταφέρονται εύκολα και συνήθως περιέχουν χιλιάδες ατομικές δόσεις.

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Η ευτυχία δεν μένει πια εδώ...
Οι Ελληνες φοβούνται το παρόν και είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον
 Κώστας Κατάρας, Επιστημονικός συνεργάτης του οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών πρώην εμπειρογνώμων της ΕΕ, συγγραφέας
Πολύ πριν από την κορύφωση της οικονομικής κρίσης ο γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί προσπαθούσε να βρει απαντήσεις στην αιώνια ερώτηση για το τι είναι ευτυχία, έτσι ώστε η ευτυχία να συμπεριληφθεί στις μετρήσεις τις σχετικές με την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία στη Γαλλία. Για τον σκοπό αυτόν ζήτησε τον Ιανουάριο του 2008 βοήθεια από δύο νομπελίστες οικονομολόγους να ηγηθούν των σχετικών μετρήσεων στη Γαλλία

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Οι 10 πιο ενοχλητικές χρήσεις τής γλώσσας μας.
Από την εκπομπή «Τη γλώσσα μού έδωσαν Ελληνική» που επιμελούμαι στη ΝΕΤ και που αφορά κυρίως σε ζητήματα χρήσεως τής γλώσσας μας, διεξήγαγα μιαν απλή αλλά χρήσιμη, νομίζω, έρευνα.

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Νίκος Θέμελης
Ο Νίκος Θέμελης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, το Doerpfeld Gymnasium. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και μετά το στρατιωτικό του συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, όπου το 1975 έκανε και το Διδακτορικό του σε θέματα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
 Το «Τζαφάρ» είναι ένα αντιρατσιστικό φιλμ μικρού μήκους της Νάνσυ Σπετσιώτη.
Μέσα σε δύο μόλις λεπτά αυτή η ταινία μικρού μήκους «λέει» με τον πιο απλό και συγκινητικό τρόπο όσα χρειάζονται να ειπωθούν για τον ρατσισμό.

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Στη σκιά της πεταλούδας    

           Ισίδωρος Ζουργός


Ένα ιστορικό μυθιστόρημα του ευρύτερου βορειοελλαδικού χώρου μέσα από το χρονικό δύο οικογενειών που απλώνεται σε τρεις ολόκληρες γενιές. Από την Ανατολική Ρωμυλία και την Αδριανούπολη στα τέλη του 19ου αιώνα και από τα καμένα χωριά των φυλετικών ανταγωνισμών στη Μακεδονία της ίδιας εποχής, έως τη σημερινή Θεσσαλονίκη, οι πόλεμοι, η προσφυγιά, ο ιδρώτας και τα πάθη τόσων χρόνων έρχονται και στραγγίζουν στη συνάντηση ενός άντρα και μιας γυναίκας έναν τριήμερο καύσωνα του Αυγούστου κάτω από περίεργες συνθήκες. Είναι ακόμη ένα μυθιστόρημα-έπος του αγώνα της καθημερινής ζωής, καθώς και μια ελεγεία των "αποτυχημένων", του έρωτα και του χρόνου που περνά. Πιο πολύ όμως είναι το εκτενές μυθιστόρημα της Θεσσαλονίκης. Τα κτίρια, οι δρόμοι, τα στέκια, οι γωνιές της, οι εξοχές της, τα περίχωρα, το δέρμα της ολόκληρο, με το αποτύπωμα ενός ολόκληρου αιώνα.
   Μέσα από τις αριστουργηματικές  περιγραφές ,όχι μόνο του χώρου αλλά και των εσωτερικών διεργασιών,και από την άριστη πλοκή  θα γνωρίσουμε και θα αγαπήσουμε ακόμα πιο πολύ  την πολύπαθη πόλη μας.Ένα βιβλίο που αποπνέει τέχνη και ιστορία !
ΚΑΛΕΝΤ ΧΟΣΕΪΝΙ Αφγανός συγγραφέας που με έχει συνεπάρει τόσο με το ύφος και τη γραφή του όσο και με τη θεματολογία του.Προτείνω ανεπιφύλακτα τα τρία βιβλία που έχει εκδόσει μέχρι τώρα.Θα σας ταξιδέψει!

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Ημέρα της γυναίκας

Χρόνια πολλά στο... ασθενές φύλο όπως συνηθίζουν πολλοί να το αποκαλούν. Μόνο που έχει αποδείξει μέσα στα χρόνια ότι μόνο ασθενές δεν είναι!
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women's Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/4#ixzz3U71NVZB9






Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Κάτι από εμένα

Το αγαπημένο μας βιβλίο!Το λατρέψαμε κι εγώ και τα παιδιά μου.Μιλάει για την αταίριαστη αγάπη,που, ενώ φαίνεται καταδικασμένη,σε πείσμα πολλών, καταφέρνει να θριαμβεύσει.Στην προσπάθεια της αυτή βέβαια βρίσκει βοήθεια από απρόσμενους συμμάχους.
Ένα αισιόδοξο μήνυμα για την αξία και τη δύναμη  της αγάπης ,όσο αντισυμβατική κι αν φαίνεται στα μάτια πολλών.Ίσως μάλιστα οι δυσκολίες είναι αυτές που αναδεικνύουν το μεγαλείο και την αλήθεια της.Παραθέτω ένα απόσπασμα παρακάτω